Най-добрите тапас те карат да се смееш





















Два нова бара в Барселона привличат туристи от цял свят. Те са собственост на прочутия кулинар Феран Адрия и брат му Алберт. Там всеки гурман може да опита специалитети от „висшата кухня“

Публикувано в сп. Максимум, 15 юли 2011
Марина Димитрова, текст, Хесус Ариас, снимки
специален репортаж от Барселона

За любителите на изтънчената кухня Испания е апетитна туристическа дестинация. Заслуга за международния престиж има и култовият ресторант „Ел Були“, разположен на лазурната Коста Брава, неколкократно обявяван за най-добрия на света. Зад успеха му стоят дългогодишните усилия на братята Адрия, но славата остава за Феран, въпреки че по-младият Алберт вече 23 години е негова дясна ръка. И докато Феран Адрия трупа престижни отличия – 3 звезди Мишлен за „Ел Були“, титлата готвач №1 в света, преподавател по „висша кухня“ в Харвард, Алберт се специализира в тапасите и сладкарството и пише две книги с колекционерска стойност за познавачите „Десертите на „Ел Були“ и „Натура“. В тях ще откриете уникални рецепти-пейзажи!, вдъхновени от красотата на природата като есенен пейзаж с хрупкав ароматен хляб и глътка бира или орхидея от кисело мляко със сладолед от шафран.

Преди известно време братята обявиха, че легендарният „Ел Були“ ще затвори за посетители през следващите две години 2012 и 2013. Преди това да стане обаче, те
зарадваха почитателите си, като откриха два нови бара в центъра на Барселона. Tickets предлага уникални тапас и 41°, в който се сервират оригиналните снакс от „Ел Були“ и екзотични коктейли. Всички медии отразиха новината, подчертавайки изрично този път, че заслугата е и на двамата. „Ако бях посредствен човек, бих се комплексирал от успеха на Феран, но за щастие нямам проблем с егото и над всичко поставям професионализма“, сподели Алберт в специално интервю за сп. „Максимум“.

Първите гости са от Холивуд

Робърт де Ниро е един от първите, който посети заведенията, още преди официалното им откриване. Братята са свикнали с потока от височайши визити и отказват да си правят реклама с холивудски знаменитости. „Тук няма ВИП зони, всички гости са еднакво важни за нас“, подчертава Алберт. И статистиката го потвърждава: откакто на 1 март отвориха врати, заведенията са препълнени, резервации се правят чрез уеб-страниците и всичко е заето за три месеца напред! Всеки ден през баровете минават по 250 души, които оставят между 40 и 80 евро средно за дегустация. Засега 70% от посетителите са испанци. За разлика от „Тикетс“, който е отворен пет дни в седмицата само за вечеря и само в събота и за обяд, коктейлният бар работи по 8 часа всеки ден, от 18 следобед до два през нощта с изключение на понеделник и неделя.

Епицентър на бохемския квартал

Заведенията са последният моден писък в Барселона и се намират, буквално залепени един до друг, на булевард „Паралел 164“. В тях работят общо 43 души от десетина националности, 20 сервират тапас в „Тикетс“ и 13 обслужват гостите в коктейл бара. Обикновено вратите на баровете са затворени като за частно парти, а пред тях на червена пътечка стои елегантен пиколо, който грижливо проверява дали клиентът е в списъка с гости.

Името на „Тикетс бар“ идва от нощния живот, който кипи в квартала. Това е зоната на кабаретата, театрите и еротичните представления на бохемска Барселона. „За нас тапас е начин да разбереш живота чрез гастрономията. Тук няма място за скука, тъга или самота, а само за смях, съучастие и добра компания“, единодушни са в посланието двамата братя. Затова и кухните и в двете заведения са открити, изложени пред погледа на посетителите. Подобно на театрална сцена, на която обаче главните актьори са мезетата. Дизайнът на бара е странен, но нищо не е случайно. Разполага с 4 кухни на открито и 6 бар-плота, всеки различно аранжиран и със собствено име: Наконтената, Звездата, Сладката, Гаражът, Каютата на комиците Маркс и Ностромо. Последното название препраща към космически кораб от научната фантастика.

Фабрика за коктейли

Противно на логиката коктейлният бар носи името „41°“ не заради алкохолното съдържание в питиетата, а защото показва точното й местонахождение върху координатната система на Земята: барът е кацнал на 41-ия градус северна ширина. Тук се забъркват фантастични напитки, „неиздавана версия“ с ревниво пазен copyright. Общото между тях е ниското съдържание на захар, фруктоза и сметана, защото „който и да е от тези елементи може да блокира останалите вкусове, които искаме да бъдат почувствани“, разказва Марк Алварес, шеф на барманите.

Цитросовите плодове и някои леко пикантни подправки като джинджифил, например, ни подготвят да преминем към следващият снакс, без да загубим изначалното усещане за вкус. Пиня колада тук се сервира само за довиждане. Цената на един коктейл варира между 12 и 16 евро. За представителките на нежния пол, които не носят на алкохол, коктейл „Киселата дама“ е отличен избор за летните месеци. Разхладителното изкушение съдържа мента, лимон, сок от ананас и джинджифил. Кайпиринята, от своя страна, няма нищо общо с познатата ни версия. Сред съставките й фигурират сок от захарна тръстика, какао на прах, кафе и кардамон. За феновете на твърдия алкохол най-подходящо е уиски 65°, но само като финал на вечерта. Ако не сте сигурни какво точно искате, оставете избора на барманите, всички те са много вещи в занаята и един поглед им стига, за да разберат от какво точно имате нужда.

Закуски-пейзажи

Към питието може да поръчате митичните снакс от „Ел Були“. Цената им е от 3 до 25 евро, количествата са минимални, но пък визията е неустоима. Шам фъстък в кисело мляко, например, е оригинален снакс от четири части, наподобяващ снежно иглу при залез. „Северно пътешествие“ е разкошна тапа, монтирана върху основата на пушено телешко филе, подправена със зелени подправки и поръсена с настърган оцет. Докато човек я съзерцава, е възможно да си представи, че се е озовал сред зимен горски пейзаж. За влюбените най-подходящ е десертът Sotobosque (в превод „горски храсталак“) - шоколадова фантазия за двама, аранжирана с 25 вида глезещи небцето съставки. За разочарование на любопитните, обаче, нито в уеб страниците, нито в менюто има снимки на питиетата и деликатесите. „Искаме да избегнем нелоялната конкуренция и евтините копия на кулинарните произведенията, на които сме посетили години творчески изследвания“, отбелязва Алберт Адрия. Най-големият комплимент, който са получавали от клиенти за бара, е признанието, че никога не са се смяли толкова, докато похапват тапас.

„В случая не държим да сме най-добрите, а само най-забавните в това, което правим. Искаме да приземим „Ел Були“ насред квартала, така че всеки да може да опита есенцията му“, обобщава накрая по-младият брат.

Мезета

Тапа в Испания е на особена почит. Терминът идва от глагола tapar (покривам, похлупвам) и в случая се отнася за мезета, които се поднасят към всяко питие. Традицията датира от Средновековието, когато с цел да предпазят бокала от мухите, хората го покривали с хляб или парче месо (буквалният превод си е направо тапа, запушалка!). Една легенда гласи, че тапасите са наложени с кралски декрет, който целял да намали пиянските свади, причинени от поголовната консумация на вино и бира на гладно. Така със закон съдържателите на таверни били задължени да поднасят безплатно малки хапки и мезета на клиенти към всяко питие. Традицията се пази и днес, макар че на доста места за тапата се плаща.

Новият бар на братята Адрия „Тикетс” предлага 40 вида фантастични тапас. За да вечерят двама души, са достатъчни 12 мезета, за четирима стигат 20, особено ако са в пакет по 5 хапки. Удоволствието излиза към 60 евро на човек. Когато гостите си тръгват, често негодуват, че трябва да чакат цели 3 месеца, за да дойдат пак. „Ако искате да резервирате на всяка цена, седнете пред компютъра и следете кога излизат новите места. Ако имате късмет днес, ще ви очакваме на тази дата след три месеца”, съветва читателите на „Максимум” Алберт Адрия.

Коментари