Парк Сама: приказно имение за пикник, Хелоуин и сватби


Уникалната историята на едно екзотично имение

Текст Марина Ариас / Снимки Хесус Монхе
Парк Сама в Камбрилс, Каталуния, е уникално романтично място на 130 км от Барселона, с разкошен дворец, малко кокетно езеро и 14 хиляди хектара площ засадена с над 75 вида палмови дървета и други тропични растения, за които се твърди че могат да абсорбират до 12 хиляди тона въглероден двуокис годишно.  

Пикник на зелената морава пред романтичния дворец на Маркиза де Марианао в Камбрилс

Създаден е през 1881 г. като екзотична резиденция на Маркиз де Марианао, полковник Салвадор Сама Марти, който брани интересите на испанската корона в Куба, тогава колония, и в знак на благодарност и признание получава титлата заедно със земята от кралица Изабел II и днес продължава да бъде собственост на благородническата фамилия и дом за отдих.
Паркът е проектиран от архитекта Хосе Фонтсере, автор на Сиудадела, романтичният градски парк на Барселона, а негов помощник е не кой да е, а самият Гауди, тогава едва 19-годишен. Може да лесно да открием характерният му почерк в пространствата оформени като изкуствени пещери и тераси от каменни късове напомнящи много на елементи от Парк Гюел.
Из градините на Парк Сама са се разхождали в миналото кралски особи като Алфонсо XIII и Кралица Виктория Евгения, племенница на българския княз Александър Батенберг, привлечени от славата на която се радвало имението, което разполагало с малък зоопарк, екзотични птици, редки ботанически видове и конна база с уникална колекция от карети, считана за най-добрата в Испания.
От 2016 г. имението, собственост на осмата маркиза на Марианао, отваря врати за широката публика и може да бъде посетено за разходка, фотосесия, неделен пикник, тематична фиеста за Хелоуин /тарифите може да консултирате тук/. Само за 2018 г. е привлякло над 86 хиляди посетители и освен обичайната туристическа оферта, предлага и корпоративни услуги. Салонът за прием и градината на двореца могат да се наемат за организиране на семейни и фирмени тържества, като сватби и кръщенета, team building, коледни партита и пр. Тук често се снимат късометражни филми и тв реклами на фирми като Бакарди или Сан Мигел.


Пещера от скални късове приписвана на Гауди заради приликата с елементи от Парк Гюел. 

Езерото в Парк Сама, обградено с изкуствени пещери създадени от самия Гауди.

Изкуствен остров с романтичен мост в приказния парк.
Стадо елени радват посетителите в Парк Сама.
В салоните на този романтичен замък се празнуват сватби и фирмени тържества.  

Хелоуин с тунел на ужасите по викториански


Професионални актьори плашат търсачите на силни усещания

Всяка година, от 10 октомври до 10 ноември Парк Сама, в непосредствена близост до Камбрилс и атракционния парк Порт Авентура, оргаризира театрализирани посещения в т.нар. тунели на ужасите.
Главните герои тук са до болка известни и не заради своите добродетели: Джак Изкормвача, чиито убийства можем да проследим във виртуална визита с очила 3D из улиците на Лондон от края на XIX век, и ловецът на вампири Ейбрахам Ван Хелсинг, обграден с жертвите ухапани от Дракула.
За най-смелите е открит лабиринт с викториански ужаси, а за най-малките е предвидено посещение в лаборатория за правене на отвари и магии.
Визитата в парка не включва обиколка в двореца, тъй като понастоящем се ползва от семейството на маркизата, но пък билетът за вход дава достъп до градината с зелената морава където може да се направи пикник, до къщата с папагалите гуакамайо, гората с елените, езерото с патиците, както и до избата с вермут, сувенир който за кратко ще ви намопня за невероятното и страховито пътешествие назад във времето.  

Монахини ухапани от Дракула бродят из градините на парка през деня.

Смъртта ни посреща на прага на тунела на ужасите, чиито изход е Избата с вермут.

Познавач на билки и отвари обяснява на най-малките как се правят магии в Дарк Сама.


Коментари