Далай Лама изнася беседа за щастието


септеври 2007, Барселона

Със слово за щастието Нобеловият лауреат за мир и XIV Далай лама на Тибет, Тензин Гятсо, зарадва десетки хиляди в Барселона. Срещата бе отлагана на няколко пъти по различни причини за последните 10г. Притестнени да не се осуети и този път, дни преди светият отец да кацне, поклонници се стекоха да се помолят в катедралата Саграда Фамилия.

„За пръв път ми се наложи да си пробивам път с лакти, за да дойда аз при вас”, пошегува се Далай лама пред журналистите. Обикновено медиите са тези, които драскат със зъби и нокти за един фотосеанс или аудиенция, дори това да означава дълго и многострадално пътешествие до Индия, където по настоящем живее монахът. На 72г., макар и във видимо добро здраве, той даде да се разбере, че почти се е оттеглил. На въпроса кой ще бъде неговия приемник и дали ще има такъв, Далай лама отвърна, че „бъдещето на институцията зависи от това което народът на Тибет реши, а оттам насетне вече е работа на неговия приемник”.
По време на тридневната визита „живият Бог” се срещна с медиите, с президента на Парламента и представители на различни политически сили в Каталуния. Център на вниманието, обаче, стана беседата „Изкуството на щастието”. Тя се състоя вчера в култовия дворец Палау де сан Джорди на връх Монджуик, наречен бижу на Олимпийските игри през 92-а. Голямата зала тук побира 20 хиляди души, а на сцената са пяли звезди като Мадона, Ю Ту, Куин, Брус Спрингстийн, Бионс, Металика, Депеш Мод, Браян Адамс, Хот Чили Пепърс и Аеросмит.„За да не се поддадем на проблемите които ни притискат, трябва да се научим да мислим по друг начин, сподели опита си монахът. Материалното не е всичко. Можем да допринесем за намаляванета на тероризма и кризите проявявайки състрадание. В будизма това означава да уважаваш другите, да мислиш и да се грижиш за тях, да можеш да им се довериш така както на себе си, без да правиш разлика между „добри” и „лоши”. Затова трябва да използваме мъдрост и интелигентност.” Далай лама изтъкна колко е важно за едно общество да възпита подрастващите поколения в традицията на добрите ценности. „Преди с това се занимаваше религията. Сега се налага да търсим друг начин, за да събудим страстта в сърцето към тези хуманни ценности”.

Един необикновен монах

Далай лама обича да казва, че е един обикновен монах – нито повече, нито по-малко. Но колекцията му с държавни отличия, говори друго. На 72 години той е почти толкова популярен и безсмъртен, колкото папата, майка Тереза или Махатма Ганди. Името му, което значи „океан от мъдрост”, идеално му прилепва и показва какъв трябва да бъде един будист и духовен глава. След окупацията на Тибет от китайците през 1951г., го застига нелека съдба. Налага му се да иска политическо убежище в Индия където и до днес живее. Носи достойно бремето и се справя блестящо със задачата. Както сам посочва, неговата мисия е да съхрани културното наследство на своя народ за поколенията.
С хуманитарните си прояви и дискурси за мир, Далай лама е спечелил над 100 университетски титли Honoris Causa и Нобелова награда за мир (1989). Той е носител на „Белия лотус” (2006, Калмикия) и Бен Гурион Негев Ауард (2006, Израел). Обявен е „Борец за човешките права” (2003, Испания) и „Мъж на годината” (2002, Хърватия). Доктор е по право, хуманитарни науки, сакрална философия и теология (1979-1999, САЩ). Научно звание печели и в сферата на международна дипломация (1997, Италия), обществени науки (1997, Тайван) и будистка философия (1995, Япония).
Автор: Марина Димитрова

Коментари