Барселона, една от негласните столици на Европа



Барселона, или ако се позовем на старото и име Барсино, е оснoвана преди близо две хиляди години на брега на Средиземно море, в североизточната част на Иберийския полуостров. От самото начало градът се превръща в главната порта на Испания, през която проникват многобройни култури, което в голяма степен допринася за славата и просперитета на града. За богатата история и култура на града днес свидетелстват: Готическия квартал издигнат върху римски останки, правоъгълните карета на модернистичния квартал “Айшамплъ” и архитектурните бужута-сгради на Гауди, пръснати из мегаполиса които буквално са станали негов символ. Местните хора тук се сляват като трудолюбиви, предприемачи по рождение и като отговорни любители на природата. По дух са независими и твърдо отстояват своя език, страна и интереси.
Уникалната комбинация на климат, географско и стратегическо положение в Европа превръщат града в желана дестинация за отдих, културен и опознавателен туризъм, както и в търсен домакин за бизнес срещи и конгреси. Днес в Барселона живеят близо 1,7 милиона души от общо 150 националности. За този уникален микс има заслуга Олимпийските Игри от 1992 г.
Ежегодно Барселона става форум на развлекателни събития, концерти, изложби и спортни дербита, за което не случайно --и негласно-- си печели славата на една от столиците на Европа. Благоприятните климатични условия на "вечна пролет" и морето - спокойно и приветливо от край време са изкушение за иностранци и търговци...

Коментари