Бенедикт XVI освети катедралата в Сантияго де Компостела и обяви Саграда Фамилия в Барселона за базилика


Марина Димитрова Ариас, Барселона

Фото: ЕFЕ
Принцовете на Астурия посрещат папата на летището в Сантияго де Компостела.
Испанският престолонаследник дон Фелипе и неговата съпруга, принцеса Летисия посрещнаха Бенедикт XVI при кацането на самолета му в Сантияго де Компостела. Крал Хуан Карлос и кралица София се присъединиха към Светия отец в Барселона, а президентът Хосе Луис Родригес Сапатеро изненадващо замина за Афганистан ден преди визитата с обещанието, че ще се върне навреме, за да се сбогува с папата. Чуждестранните журналисти, отразяващи събитието бяха единодушни в оценката си и определиха посещението на Светия отец като политическо, а не апостолско, както бе обявено от Ватикана. Агрументи не липсват. Преди време Испания разреши брака между двойки от същия пол, навличайки си с това гнева на клериците. Сага испанското правителство се готви да отреже средствата за църквата, оправдавайки се с кризата.

В събота Светият отец посети Сантияго де Компостела, където освети местната катедрала. За града това е третата поред папска визита след двете направени от Йоан Павел II през 1982 и 1989г. Тази година, обаче, събитието съвпадна с честването на свещената година, която се случва само когато 25 юли се падне в неделя и следващият път ще бъде след 11 години. В неделя вниманието на всички се премести към Барселона, където бе освтен храмът Саграда Фамилия и въздигнат в ранг базилика. Събитието отразиха на място 2700 журналисти от цял свят. Всички по-големи телевизии излъчиха визитата, която бе следена на живо от 150 милиона зрители. 45 огромни екрана в каталунската столица предаваха за стеклото се множество, но само 36 хиляди души успяха да проследят мизата седнали.

В Испания Бенедикт XVI прекара по-малко от 48 часа, които излязоха към 4 милиона евро на страната при над 20 процента безработица. По този повод, някои християнски организации призоваха Понтифика към пестеливост, а колективът на хомосексуалистите организира скандален маратон по целувки в близост до мястото, от където трябваше да мине папамобила. Феменистките заклеймиха мачизма в църквата, която забранява на жени да бъдат свещеници.

Анжел Йорент, президент на Каталунската християнска асоциация на хомосексуалистите и лезбийките (ACGiL), заяви пред в. Труд, че “е време църквата да се реформира и да приеме съществуването на тези колективи, защото тяхната сексуална ориентация не означава, че нe вярват в Бог”. По този повод, Анжел сподели, че в деня на св. Антонио благословят кучета и котки, но “за хомосексуалните никога няма благословия”, заключи той и прикани църквата към диалог.

За да успокоят недоволни граждани, които бойкотираха визитата с плакати, “Аз не те чакам”, местните власти обявиха, че чакат екстра приходи от 25 милиона евро. Много скоро, обаче, стана ясно, че хотелиери и търговци масово регистрират “мизерни” постъпления. Според тях прекалените мерки за сигурност са уплашили туристите. “Хората, които идват да видят папата, не харчат пари за ресторанти и религиозни сувенири, оплаква се управителят на бар “Дегустасио Марагал”, която се намира на самия площад пред Саграда Фамилия. “Идват с раница на гръб и си носят сандвичите, влизат в заведението само за да ползват тоалетната”, сподели разочарован. Единствени сладкарите удариха джакпота като продадоха несметни количества от типичната за Сантияго пита с бадеми украсена с кръст.

С местни деликатеси и подаръци глезят Светия отец

Бенедикт XVI е известен с това, че винаги пътува придружен от личния си готвач. В Сантияго изкушиха папата с местни деликатеси и асорти от галисийски сирена, хамон (испански деликатес от свински пушен бут), баница с риба треска и стафиди, царевична питка в сос от “грелос”, вид местен зеленчук, и телешко с картофи. За десерт Рацингер дегустира традиционните за региона палачинки с бадеми и пържено мляко (местен десерт от пресно мляко, брашно и захар).

Сладкарите от Барселона поднесоха на Светия отец уникална торта с вкусна миниатюра на Саграда Фамилия. Бенедикт XVI си отнесе за спомен и картина с изображение на катедралата в Сантияго. Кралят и кралицата на Испания, които почетоха освещаването на храма в Барселона, подариха на Рацингер ценна книга с историята на Папите, представена чрез медалите на понтифиците. Папата, от своя страна, донесе на Испания двата бокала, с които извърши ритуала по освещаването на катедралите.

Коментари