Папската визита струва 4 млн. евро на Испания


Марина Димитрова
Барселона

Предстоящото посещение на Бенедикт XVI в Испания, което започва на шести ноември в Сантияго де Компостела и приключва на следния ден с освещаването на храма Саграда Фамилия в Барселона, стана повод за остри критики към властите и църквата. Колко точно ще излезе апостолската визита на данъкоплатците е въпроса който най-силно занимава всички. В момент, когато безработицата надвишава 20 процента в Испания и най-мрачните прогнози сочат, че един на всеки десет души може да загуби дома си преди да свърши кризата.

В Сатнияго главата на римо-католическата църква ще остане едва осем часа, които ще струват на галисийците три милиона евро. По този повод, някои християнски организации отсега призовават Светия отец към пестеливост, а колективът на хомосексуалистите и феминистките се стяга за протести и манифестации паралелни на визитата.

Предвид предстоящите местни избори, в Каталуния се действа по-умерено и пестеливо. Барселона ще плати към 700 хиляди евро за разходите по комфорта и сигурността на папата, разпределени между архиепископството, автономното правителство на Каталуня и частните дарения направени от благоверните, които възлизат на 300 хиляди евро.
При всички положения, по думите на организаторите, се очаква приходите да надхвърлят разходите. За целта ще спомогнат постъпленията в хотелиерския и ресторантьорски бизнес, продажбата на религиозни сувенири и телевизионните правата за излъчване на папската визита, която ще следят от малкия екран над 150 хиляди зрители.

Коментари