Кръстоносен поход срещу голи туристи поведе кметът на Барселона


С настъпването на жегите, Барселона бе залята от плага полу голи туристи, които се разтъпкват из града все едно че са на плажа. Мъже без фланелки, гордо изпъчили бирени коремчета, девойки по къси панталонки и горнище на бански и практикуващи нудисти са често срещана гледка по крайбрежния булевард Рамбла, в метро станциите или пред катедралата Саграда Фамилия.


“Не може да отидеш в чужд град и да се държиш така, както не би посмял в твоя”, роптае възрастна жена от готичиския квартал, денонощно обсаждан от иностранците. “Сега, освен фиестата до зори, боклука и миризмата на урина, остава да търпим и липсата на морал”, се присъединява към протеста друг съсед.

Негодуванието на местните жители срещу безсрамните туристи взе връх когато се видя, че разходките “ин фраганти” стават обичайна практика и хич не се ограничават до плажната ивица. Лично кметът на Барселона, Джорди Ереу, се зае да реши проблема и обяви медийна война на ексибиционистите. Санкции и глоба от 120 евро плаши всеки нарушител на обществения ред за демонстриране на голо тяло на обществени места каквито са улиците, площадите, пазара. До края на лятото се очакват в Барселона да дойдат към 2 милиона туристи от цял свят. За целта общината се зае да разпространи половин милион брошури и карти на града които призовават да се прекратят неприличните прояви. Материалите ще бъдат отпечатани на каталунски, испански, английски, немски, френски, италиански, холандски и руски. Рекламните плакати вече са в движение и могат да се видят разлепени както на обичайните транспортни средства –автобуси и метро–, така и върху предпочитаните от туристите двуетажни рейсчета, 100-годишния син трамвай и лифта отдеждащ до Монджуик.


Марина Димитрова

Коментари