Бг баби правят тв шоу за Великден в Испания


Тъй като тази година православният и католическият Великден съвпадат, повечето нашенци в Испания комбинират местните традиции с родните. В Каталуния, Мурсия и Валенсия например празнуват края на постите с "мона де Паскуа". Това е богато украсена торта с шоколадови фигурки. По традиция всяко дете я получава от своя кръстник. Изборът е голям - от традиционния сладкиш с вплетено червено яйце до извисяващите се половин метър шоколадови замъци, които варират от 15 до 150 евро.

"Тази година за Великден сме организирали кръжок по боядисване на великденски яйца за най-малките, да не забравят своите корени", подчерта Гергана Ценова от Испанско-българския център в Мадрид. Към заниманието проявяват интерес деца от 5- до 12-годишна възраст и не всички са от български произход. Като се има предвид, че към центъра са записани хора от общо 83 националности, не е чудно, че на български обичаи ще се учат малчугани от Африка и Латинска Америка.

"Звъннаха ни от местната телевизия и ни помолиха да направим демонстрация с боядисване на великденски яйца в културния дом на Сарагоса", сподели Славейка Генчева от Асоциацията "BG - Арагон". Испанците били много впечатлени от символиката на обреда - яйцето като зародиш на новия живот, а червеното, символизиращо кръвта на Спасителя. Тъй като в деня на снимките повечето нашенци все още работят, пред телевизионните камери ще застанат най-вече малчугани и техните баби и дядовци.

В Испания живеят около 164 хил. наши сънародници. Това е най-многобройната българска колония в Европа. Близо 34 хиляди са се установили в столицата Мадрид. 847-те нашенци, които живеят в Сарагоса, ще посрещнат Възкресение в големия градски парк под открито небе. "Като чествахме националния празник, се разбрахме, че който омеси най-хубавия козунак, печели цяло агне", разказа Славейка и добави, че в крайна сметка победителят дели наградата с останалите. Жури, съставено от художници, пък ще оценява най-изписаното яйце в испанската автономна област Навара, където хляба си изкарват 6 хиляди българи.

Автор: Марина Димитрова
Публикувано във в. "Стандарт"

Коментари