Тенденции в областта на декорацията и интериора


· Материали като микроцимента и рециклирани отпадъци моделират пространството в къщата и офиса
· Минимализъм, ретро и chill-out създават домашен уют

Има къщи които не остаряват. Като аристократични столетници, извън контекста на епохата, карат минувачите да се замислят какво се крие зад фасадата. Такава неповяхваща чаровница е и къща Йоренс – архитектурно бижу на модернизма от края на деветнайсти век, коята се намира в старата част на Барселона, известна като “златния квадрат” заради концентрацията на арт образци. През декември сградата се превърна във витрина на петнайстото изложение на Casa Decor, което ежегодно се провежда в каталунската столица, Мадрид, Валенсия, Лисабон и Маями. На площ от 3 хил. кв. метра, представиха последните тенденции в областта на вътрешния дизайн, декорацията и интериора. Нестандартни материали като микроцимента и рециклираните отпадъци станаха хит в изложението, а минимализма, ретрото и chill-outа – виновниците за домашния уют.

Бившата резиденция носи името на предприемача Енрике Йоренс де Грау, който не пожалил средства за да създаде този палат върху 400 кв. метра. През 1907г. сградата била отличена от общината. С годините запазва външния си вид, но търпи коренни промени отвътре. Месец преди да отвори врати за широката публика, 44 фирми-експозитори реформират терасата на покрива и три от петте етажа. Останалите два са обитаеми. Табелки окачени на вратите предупреждават, че това е частен дом, а не зала от изложбата.
“Целта ни е да работим с пространството без да го проституираме”, споделя пиарът Давид Жане. Някогашните покои стават експериментални помещения където архитекти, дизайнери и интериористи дават воля на въображението си. След като в продължение на години декорирали “немислими пространства”, сред тях склад за зърно, индустриален цех и манастир, организаторите се радват че най-после Casa Decor е намерила подслон в истински дом. Интериористите запазват оригиналните фрески, рисувани тавани и цветно стъкло на прозорците. Но понеже тежките орнаменти “се карат” с новия интериор и изглеждат демоде, ги покриват с винил и микроцимент, материали лесно почистваеми и водоустойчиви. С трика избегнали прахоляка при ремонта и съхранили оригиналния мотив.

Кухня от органични материали

Боксът и трапезарията са неразделна част в експозицията, “така този който готви няма да остане изолиран от останалите”, обяснява Давид. Мебелите в кухнята са бели и намекват за идеална чистота. Комфортът се подсилва от естествените материали в обзавеждането: дърво, порцелан, керамика, плетена тръстика и лен. Дистанционно управление регулира осветлението, а кухненския абсорбатор е подвижен. Скрит зад шкафа, става видим когато влезе в употреба. Чистите линии и дребни детайли издават добрия стил – чекмеджета без дръжка с push бутон, амбиентално и мебелно осветление, пейзажен фототапет. Ретро-ключовете марка Фонтини контрастират с бялата техника и ни връщат към 50-те с посланието “Turn on with emotion”.

Банята превзема спалнята и става елегантен single suit, където нищо не е такова каквото изглежда. Огледалото се оказва огромен шкаф, в който е скрито леглото. Ваната заема центъра на помещението, а гардеробът е нежелан в къта за отдих. Рафтове с дрехи, тоалетка и фотографии поставени в рамка си правят компания в отделна стая нарочена за будоар.


Романтична баня за всяка възраст


Концепцията за салон тук върви срещу традиционната представа. Константа е само телевизорът – с ултра тънък екран, окачен като картина на стената. Джакузи в което спокойно се побират трима измества дивана, а за качеството на терапевтичния масаж отговарят въздушните мехури във ваната, редуващи се със ситен дъжд който се изсипва от тавана. Едно оригинално пространство за комуникация и релакс, решено с огледала и стенна мозайка от хисбалит. “Материалът е екологичен, изработва се от рециклирано стъкло, на свой ред също рециклируемо”, подчертават декораторите и добавят, че хисбалита дава свежи цветове с кристални отенъци, които лесно преливат в околната среда.
За хората в трета възраст е създадена романтична баня, снабдена с пейка и грижливо опасана с парапет. Душът е поставен ниско, за по-удобно, а прожектор с фотоклетка излъчва сцена от аквариум на пода: когато крачиш, рибите се отдръпват, няма опастност да ги настъпиш.

Living room с таван против паяци

Интериористът Мануел Торес се представи с вариант на луксозна дневна в урбан стил. “Това е поливалентно пространство, може да бъде част от дома, офиса или хотел, в него може да се работи и релаксира”, сподели авторът. Таванът е висящ, изработен от специален материал, който действа против паяци.

Душ от микроцимент в градината


Микроциментът е практично решение за пода и стените. Има гладка повърхност и дебелина от 2 мм. Борави с широка гама от неконвенционални цветове: перла, зелено пепеляво, горски мъх, аквамарин, цвят на жито. Подходящ е за облицовка на различни повърхности като цимент, ормигон, метал, пластмаса, асфалт, мозайка, гранит и керамика. С него можем да преоблечем за отрицателно време банята, кухнята, офиса или салона без да сваляме плочките или да разбиваме гранита.

Винил, мебел от стари тръби и шкафове а ла Мондриан в офиса

Винилът е декоративен, леснозалепващ материал. С негова помощ можем и без мебел да обзаведем приемната. Подобно на тапета, се купува навит на хартиено руло в желания цвят. След като се изреже търсената форма –камина, декоративен стол или римска статуя, например–, се залепва върху стената. Материалът е добър за гладки повърхности, лесно приляга върху стъкло и дърво. Резултатът е ефектен, по джоба на всеки.

На мода е използването на рециклирани материали. С малко усилие можем да превърнем ред стари тръби в ефектна етажерка или бракуван комплект от батер и биде в мека мебел. Сколонноста към минимализъм и навикът да рециклираме са в основата на замисъла. За материала не се плаща, ползва се наличен или буквално “взет от боклука”. Успехът на начинанието, обаче, зависи от това как се справяш в дисциплината “направи си сам”.

За природолюбителите дизайнерът Алфонсо Тост е създал кабинет, който носи усещането за гора. Ефектът се постига чрез редуване на матови огледала и необработени дървени плоскости. Бюрото е с максимално опростена конструкция, два пъна играят ролята на столове. Единственият по-цветен акцент в офиса е шкаф инспириран от картините на Мондриан.



Автор: Марина Димитрова

Публикувано в сп. Махимум, март 2010

Коментари