Топ 10 на лукс прищявките


Веднъж годишно Марбеля посреща ексклузивни продукти за супер богати

Питали ли сте се някога откъде може да се купи частен остров, подводница, автомобил за който никой не е чувал или имот в съседство на английската кралица? Отговорите ни дава сайтът www.theresabernabe.com. Носи името и духа на Тереса Бернабе, световно известен брокер на недвижими имоти, достъпни само за безумно богатите. С интелигентност, сексапил и диплома по икономика, 28-годишната дама подписва сделки за милиони, някои от името на Доналд Тръмп. Към нея се обръщат арабски шейхове, американски милиардери и руски олигарси, когато искат да купят или продадат старинен замък, свръхмодерна яхта, породист кон и още куп уникални неща. От три години насам Тереса Бернабе има телевизионен онлайн канал, от който осведомява за най-големите прищявки на богатите. На тазгодишното дефиле, озаглавено Най-луксозното събитие на годината, което се проведе през юли в седемзвездния хотел “Дюните” в испанския град Марбеля, си дадоха среща едни от най-скъпите и екстравагантни изделия, видели някога бял свят. В топ класацията са басейн облицован с италианско злато, класически автомобил по мярка Hurtan, шампанско с златни мехурчета, аксесоари за домашни питомци, пури чиито дим оставя златна диря и пушен свински бут за три хилядарки.

”Когато завърших икономика, мечтаех за МВА мастер”, сподели бизнес дамата за читателите на сп. Максимум. “Дори не успях да го почна, защото ми направиха неустоимо предложение: да стана брокер на недвижими имоти в Марбеля”. Жената, която сменя частен самолет с Ягуар все едно са превозни средства от градския транспорт, прекарва времето си в търсене на съвременни съкровища. Те са най-скъпите и ексклузивни предмети, произвеждани в ограничени количества. Не се излагат на витрината и не правят телевизионна реклама.
Тереса е едва на 24 г., когато напуска агенцията за да открие собствен бизнес в Марбеля, меката на мултимилионерите. “За много от тях е въпрос на престиж да имат лятна резиденция тук”, добавя и което премълчава, го научаваме от жълтата преса. Крал Фахт от Саудитска Арабия се преместил в къща копие на Белия дом заедно с антураж от три хиляди души, 200 мерцедеса и дузина хеликоптери. Навремето тук изненадали Лейди Ди топлес. Сред редовите граждани са Лиз Тейлър, Брус Уилис, Хулио Иглесиас, Антонио Бандерас и Мелани Грифит.
Такава е естествената среда, в която работи Тереса Бернабе. Не е чудно, че медиите я наричат търговец на мечти. Живее от лукса и работи за да задоволи безподобни капризи. Не е лесно да намериш идеалният клиент, тъй като стартовата цена на резиденциите е 4 милиона евро, а вкусове различни. Най-скъпата къща обявена за продан сега струва 104 милиона евро. Намира се в гората на Уиндзор и е в съседство с именията на Английската кралица. “Все още търся купувач, защото не всеки милиардер би платил тази сума за дом, в който всичко е правено по поръчка и според вкуса на предишния собственик. Не им харесва мозайката към шесте басейна, стълбището по дизайн на Армани и асансьорът който извежда от спалнята. Хората с пари не обичат да живеят в костюм, който не им е по мярка”, обобщава. При милионерите рядко има криза. Макар че тези от Европа са станали по-предпазливи в харченето. Като цяло се търсят уникални къщи, коли и вещи. Родните милионери могат да купят, наемат или продадат ексклузивни имоти в цял свят без проблем. Каталога в уеб страницата е на английски. Условието е имотът да струва 4 млн. евро. От тук и прякорът им “клубът на 4те милиона”.”Най-запалените купувачи са мъже, консумират решително и без много да мислят. Дамите са по-предпазливи и дълго оглеждат стоката преди да поръчат”, разказва дамата и добавя, че повечето неща се купуват за подарък. Малък остров, екзотично пътешествие в подводница или бижута с редки камъни са сред най-търсените находки. Екипа на ТБ посвещава цяла година, за да прецени кой е най-луксозният, скъп и нов артикул в бранша. Правят се проучвания, сравняват се марки, изследва се потребителското мнение за да изберат окончателния финалист.
“Познавам азиатски, руски, но не и български милионери. Ако искате да влезете в клуба, чуствайте се поканени”, обърна се Тереса Бернабе към читателите на списанието и напомни, че при тях по традиция наздравицата се вдига в небето. Добре казано, защото го правят в специална зала от кристал, поддържана от огромен кран във въздуха, откъдето се вижда само полетът на чайките сред куп облаци.

Топ 10 на прищявките

1. Шампанско с златни частици.

Известна е традицията да се вдига тост с чаша и златен пръстен на дъното, за да не липсват пари в бъдеще. Марката 24К решава проблема директно като буквално тъпче пенливото вино с 24 каратови частици. Цена на бутилката: € 120.

2. Пури които оставят следа от златен дим.

Ако сте заклет епикуреец, DeLafée е марката която ви приляга. Златните прашинки правят от пурите идеален подарък, символ на любов, страст и успех. Цената им е 68 евро за бройка. На същата фирма са швейцарски шоколад (€ 185) и близалка с ягодов вкус (€ 28). И двете лакомства съдържат златни прашинки, безвредни за организма, които стават за ядене.

3. Пушен свински бут за € 3.000.

Наричат го Ролекс в отрасъла заради несравнимо високата цена. Пушеният свински бут, познат в Испания като jamón, е традиционен продукт от край време. Основателите на марката, която произвежда най-скъпия свински деликатес се в бизнеса от XIX век. От тогава до днес за фермерите от фирмата отглеждането на прасета и прилагането на все по-нови технологии става с една единствена цел: да получат най-апетитното месо от свински бут на пазара. За да оправдаят цената, изтъкват, че прасето Хоселито е чиста иберийска раса. Отглежда се на открито, за да расте в близки до естествените условия докато достигне 190 кг и две години възраст. На всеки екземпляр се падат по няколко декара земя, за да може да се движи свободно докато си търси вода и храна и да не затлъстява. За да облагороди бизнеса, фирмата е помислила за елегантна опаковка в дизайн от червено и черно.

4. Костюм за € 73.000.

Негов създател е британецът Александър Амосу, който с това си творение влезе в класацията на The Times за новоизлюпени милионерите под 40 г. Костюмът е класически и за мъж. Ушиването му е отнело 80 часа. За материал е използвана компинация от екзотична вълна от Хималаите. Копчетата са от диаманти и злато 18 карата. Считан е за най-скъпият костюм в историята и когато го изложили за пръв път пред публика в Лондон, мястото било тайна.

5. Бижута от скъпоценни камъни.

Антонио Сейхо е бижутер четвърто поколение. Считат неговите творения за фантастични и неповторими. За изработката на пръстен или обеци комбинира злато и редки камъни: цветни диаманти, сапфири от Шри Ланка, рубини, аметисти, изумруди, перла и гранат. Клиентелата му е от подбрани дами с големи финансови възможности и цената на бижуто расте в зависимост от употребените камъни.

6. Часовник Gómez & Molina.

Big Bang Puerto Banus е търговското име под което е познат уникалният екземпляр. Става дума за ограничена серия от 250 часовника, пуснати за продажба из целия свят. Създателите му са известни испански бижутери и часовникари. Цената е символична: € 9.151 eвро.

7. Басейн облицован с злато.

Принадлежи на фирмата за интериорен дизайн Mikku. Материалът е с дебелина 4 мм, има гладка повърхност и е ръчна изработка. За облицоването на басейна са използвани плаки от злато, 12 и 24 карата, за различен блясък и нюанси. Усещането е буквално на “златна баня”. Цената варира в зависимост от площта, но този тип клиенти обикновено не питат колко струва.

8. Аксесоари за домашни любимци.

WOWBOW е фирма специализирана в модерен дизайн за четириноги. Може да се похвали с клиенти от Холивуд до Близкия Изток. Комбинира чисти линии с ръчна изработка и материали като кожа, стъкло и алуминиеви сплави. Кучешките легълца се правят по мярка и към тях вървят кокетни подноси с две панички за щастливите избранници. Философията на създателката на този бизнес е, че ако стопанинът обича лукса, задължително ще го избере за своя домашен питомец.

9. Автомобилът Hurtan.

Произвежда се в Гранада и малко хора подозират за неговото съществуване. През 1967 г. Хуан Уртадо решава да създаде уникаленн модел кола, която съчетава последна технология, уникален дизайн и интериор изцяло ръчна изработка. Има класиката на 40-те и 50-те години, елегантен е, но и функционален. Развива скоростта на спортен автомобил. Богатите го предпочитат, защото носи гламур и могат да избират как го искат отвътре и отвън. Като се почне от цвета на каросерията и се стигне до тапицерията от кожа и дърво.

10. Най-скъпата книга за мода.

Inheriting Beauty разказва с текст и снимки живота на най-богатите наследнички в света на висшата мода: Роберта Армани, Вивиа Феррагамо, Валеска Хермес, Беатрис и Гайа Трусарди, Ренее Рокфелер, Каролина Ерера и др. Всички те имат зад гърба си модни империи. Името им е символ на елегантност и гламур. За пръв път те застават заедно пред обектива на известният фотограф Роджър Монкс и му позират в своите непристъпни резиденции. Книгата е украсена с инкрустиран диамант на корицата.

Автор: Марина Димитрова
Публикувано в сп. Максимум, юли-август 2009г.

Коментари