Принцесата на розите се изповядва


”Материализирах в парфюм моите спомени”, твърди Карла Ройо Виянова
Княгинята на Панагюрище не спира да изненадва с разностранните си въплъщения на светска дама и стилна икона. Муза на дизайнера Josep Font, споделя вкуса му към сценична елегантност. Стилът й на обличане е далеч от семплия, без следа от скука, изпъстрен с живи цветове, тъкани на щампи и ефектни детайли. Романтична по натура, Карла Ройо Виянова смело комбинира лукса с ретрото и не крие, че понякога купува дрехи “втора ръка”. С достойнство носи роклите на баба си, винаги на ток. Експерт по добри обноски, снахата на Симеон Сакскобурготски е автор на ред книги с практична насоченост, които ориентират в “малките детайли на доброто възпитание”, как се срещат гости, какво да облечем в даден случай и как се практикува Пилатес у дома. Наскоро испанското списание Actualidad Económica я отличи за най-добра бизнес идея на 2008г. Само година след като успя да лансира на местния пазар козметична линия с продукти на базата на маслодайната българска роза. Перлата в колекцията Carla Bulgaria Roses Beauty е уникален парфюм от рози, примесен с ароматни градински ухания, намек за пудра и автентични спомени. По този повод съпругата на княз Кубрат даде специално интервю за сп. “Максимум”.

- Как се промени живота Ви, след като станахте публична личност?
- Животът ми винаги е бил интензивен и самата аз съм много активна.
- Бракът Ви с княз Кубрат стана причина в България да научат за Вас. 15 години по-късно, козметичната линия Carla Bulgaria Roses Beauty бе тази, която свърза Вашия имидж с един от символите на страната ни, розата. Кой печели повече от това, Вие или цветето?
- Обединението прави силата. В случая всички печелим, а най-много клиентите в Испания, които откриха магията на българската роза. Преди, тя бе далечната непозната в родината ми. Искахме да я представим в автентичен контекст, като цветето от Розовата долина, не като приказка, а като реалия в пределите на България. Така се засилва интересът към страната и хората преоткриват българската роза чрез нейния вълшебен аромат и свойства.
- Откакто стартира козметичната линия, мина повече от година. На какво отдавате успеха?
- Отпразнувахме първата годишнина с много емоции. Събрах в един мадридски ресторант медиите и споделих с тях тръпката, какво предизвикателство е да осъществиш мечта. Разказах им много истории за розата и България. Радвам се, че спомогнах българската роза да влезе в много испански домове и да спечели верни поклонници. Имам клиенти, които ми пишат, че за пръв път купуват крем, който изпълнява обещанията. Не бе никак лесно начинание. Пазарът при нас е високо конкурентен, наситен с големи марки. Малко по малко, без да избързваме, си проправяме път благодарение на ефикасните кремове, изработени в Розовата долина.
- Започнахте с 6 продукта, сега те са 8. Защо решихте да допълните линията и каква е стратегията Ви за кризата?
- Когато започнахме, не можехме да внесем всички продукти които искахме. Бяхме изтеглили кредит и трябваше да го погасяваме. Затова решихме да вложим парите от печалбата в два нови продукта: крем против бръчки и парфюм. Аз съм консервативна в бизнеса, предпочитам да вървя бавно, но да правя нещата добре. Целта ми не е да продам един крем, а да спечеля верни клиенти. Тъй като лансирането на продуктите съвпадна с кризата, която още не е минала, не сме имали по-добри времена, но и така върви. Обгръщаме клиентите с детайли. Връзваме им мартеничка през март и продавачките на чист български език им честитят Баба Марта и обясняват символиката на тази българска традиция.
- Колко време отнема създаването на един продукт? Кое е новото при Вас?
- Създаването на всеки продукт е дълъг процес. Само за проучване, анализ на пазара и подготовка отиват няколко месеца. На мен ми отне 5 години да създам марката. От 2003-та, когато стъпих за пръв път в Розовата Долина до 2008, когато лансирах кремовете на пазара. Когато видях хоризонта покрит с рози, си припомних съвета на прабаба ми, че на кожата й трябва само розова вода. Затова и логото на марката е роза, изработена като с филигран, която онагледява идеята за кръговете на живота, които се отварят и затварят. Всички продукти на Carla Bulgaria Roses Beauty са произведени в България, много държах да пише това на опаковката, а не изработено в ЕО. Имат висок процент розова вода. Кремът против бръчки, например, съдържа 55% плюс Q10, потентен антиоксидант и за пръв път в историята на козметиката прибягва до розово масло като лек за бръчки. Хидратира кожата, зарежда я с блясък и й придава здрав тен. Преди броени дни бе обявен за номер едно от читателите на сп. “Аз, жената” и бе предпочетен пред традиционни кремове, като тези на Лореал. Защо да заличаваме бръчките –те са следствие от преживяни емоции–, когато може да се грижим за тях?! Парфюмът е произведен в Испания с есенция от българска роза, защото когато го създавахме, трябваше да правим проби всеки десет дена и за мен бе невъзможно да пътувам до България. Имам семейство, за което трябва да се грижа.
- Към какъв тип клиенти е насочена Вашата козметична линия?
- Към жени които полагат грижи за себе си, които обичат да се чустват красиви, да имат блестяща от здраве кожа и които знаят, че най-скъпото не винаги е най-добро. Целта е да покажем, че може да се произведе качествена козметика на достъпни цени.
- С парфюма Ви се сбъдна една мечта. Какво означава той за Вас? На какво мирише? Колко струва и може ли да се поръча по интернет?
- Винаги съм била пристрастена към парфюмите, затова станах член на Испанската Академия на Парфюма. Винаги съм мечтала за свой парфюм и с помощта на Ана Корсини, известен "нос" и парфюмистка, успях да материализирам идеята. Доминиращите ухания са роза, ирис и виолетка, примесени с аромат на пудра от талк в чест на моята прабаба, която ме научи, че розовата вода е добра за кожата. Eau de Parfum 2009 e парфюмът на моите спомени, на най-щастливите мигове от живота ми. Струва 58 евро и за момента може да се поръча по Интернет само от Испания и Португалия.
- Вашата рецепта за красота? Как се грижи Карла за себе си, вярна ли е на собствената си линия или ползва и други кремове?
- В момента съм на 41г. и откакто преди 10 лета открих кремовете с розово масло в България, използвам само тях. Преди да създам собствена марка, винаги си носех от там. Моята философия за красота се гради на натуралните продукти. Търся като резултат здрава кожа, качество и усещане за светлина. Не ме е страх да остарея, то е част от живота. Хубаво е когато човек се чуства добре в своята кожа, но е още по-добре когато има здрав вид.
- Как решавате какво да облечете за дадено събитие? Залагате ли на някоя определена марка и дизайнер? Висок ток или равна обувка? При шопинг на какво се спирате, на костюм или отделни части, които могат да се комбинират? Кои аксесоари са Ви слабост?
- Вярна съм на собствения си стил, независимо от тенденциите. Нося дрехи, в които се чуствам добре, които ми стоят добре и отиват на моята личност и характер. Допадат ми моделите на Josep Font, защото са атемпорални и не се влияят от модата, освен това ги намирам за романтични. Обожавам високия ток, не само вечер, но и за през деня. Прави фигурата по-стилна. Купувам дрехи, които мога да комбинирам с тези, които имам в гардероба. И съм пристрастена към аксесоарите, най-вече дамски чанти и обувки. Благодарение на тях може да се обнови изцяло един стар тоалет. Имам много дрехи, останали от майка ми и баба ми и дори такива, които купувам в магазини за втора употреба. Обичам да правя комбинации, докато намеря идеалния вариант.


Автор: Марина Димитрова
Публикувано в сп. Максимум, януари-февруари 2010 г.

Карла Ройо за себе си в сп. Psicologist, декември 2008г.


"Щастлива съм, защото умея да се радвам на малките неща които всеки ден ми поднася живота. Наслаждавам се на миговете прекарани с моето семейство, когато чуя децата да се смеят, когато им приготвям вечерята или когато се разхождаме в полето. Щастлива съм, когато съм с мъжа ми, радвам се на всяка романтична вечер или залез. Щастлива съм да видя здрави любимите ми същества. Щастлива съм с моите приятели, в моменти на радост и тъга, компанията им винаги е добре дошла. Не искам нищо повече и благодаря на Бог за това което имам. Аз съм това което винаги съм била, едно щастливо момиченце, отгледано с любов и здраве. Искам същото за моите деца. Вярна съм на моите принципи. По убеждение съм християнка, по вяра – католичка. Уважавам и толерирам свободата и правото на всеки човек да избере кой или какво иска да бъде, така както аз съм избрала за себе си. Дори да не споделяме една и съща идеология. Обичам да се вслушвам и уча от останалите. Не понасям да си губя времето. Директна съм и не знам да се преструвам. Най-зле ми се удава да четкам хората. Знам, че един добър приятел ще ти каже истината, колкота и да е тежка. Упорита съм и знам, че нещата които най-силно желаеш, най-трудно се постигат. Не съм от тези, които се отказват. По зодия съм козирог и като такав прескачам препядствията, докато качвам планината".

Коментари