Наши емигранти се жалят от бюрокрация

БАРСЕЛОНА - Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се срещна с български емигранти в Испания. Той ги призова да се завърнат в България, където до година-две ще бъдат създадени по-добри условия за работа и бизнес.
Младенов посъветва останалите без работа да се ориентират към придобиване на нови умения, които да отговарят на бъдещите работни места. Те ще бъдат в “зелената” икономика, новите транспортни системи, здравните услуги, социалното подпомагане и енергийната ефективност.
“В тази ситуация на преструктуриране трябва да очертаем профила на новите работни места и да сме подготвени да ги заемем”, каза Младенов.
Представителите на българската общност споделиха проблемите, които срещат като емигранти. Те изразиха недоволство от тежката бюрокрация както от българска, така и от испанска страна.
Нашенците се оплакаха също, че нямат право на двойно гражданство. Придобиването на испанско поданство автоматично ги лишава от българско. Нерешени проблеми имат и с двойното здравно осигуряване, данъчното облагане и пенсионирането.
В момента българските емигранти в Испания, останали без работа, могат да се върнат у нас, но само 3 месеца ще получават социални помощи. След май тази година този период ще се увеличи на 6 месеца.
Министърът сподели, че целта на правителството е таванът на пенсиите да се премахне след 2012 г., като самите суми “ще се изчисляват според приноса”.
Автор: Марина Димитрова
Публикувано във в. "Труд"

Коментари